3. Zijn er kosten verbonden aan het downloaden van de beelden?

Vanaf januari 2017 zijn alle afbeeldingen in de Beeldbank, waarvan het Stadsarchief rechthebbende is, kosteloos te downloaden (hoge resolutie 300 dpi ware grootte). Deze afbeeldingen herkent u aan het groene diskette-icoontje onder de afbeelding. Als u hier op klikt, kunt u direct de afbeelding downloaden en opslaan. Via het printer-icoontje kunt u bestanden met de beschrijving afdrukken.


Zijn alle beelden nu gratis?
Bij beelden waarvan de rechten niet bij het Stadsarchief Amsterdam berusten gelden afwijkende voorwaarden en tarieven. Deze afbeeldingen zijn te herkennen aan het rode diskette-icoontje onder de afbeelding. Als u hier op klikt, ziet u wie de rechthebbende is en wat de leveringsvoorwaarden zijn.


Hoe gaat het als de auteursrechthebbende onvindbaar is?
Het Stadsarchief probeert met de grootste zorg rechthebbenden te traceren. Als er bij het Stadsarchief toch geen auteursrechthebbende bekend is, dan kunt u de foto bestellen door een e-mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Als u de afbeelding wilt gebruiken voor publicatie, dient u ook een vrijwaringsformulier in te vullen.

Wat betekent ‘op bestelling’?
Uit de collectie van Bureau Monumenten en Archeologie (BMA) zijn de beelden die al op hoge resolutie beschikbaar zijn, gratis te downloaden. Bij het bestellen van lage resolutie beelden (dit kan door onder de afbeelding op het winkelwagentje te klikken) wordt een nieuwe scan in hoge resolutie gemaakt. Deze scan wordt na productie automatisch via e-mail geleverd. De levertijd voor een bestelling is gemiddeld 2 weken. De kosten hiervoor zijn € 14,90 euro per bestand en dient u bij het bestellen te voldoen.