OmschrijvingDe Magere Brug gezien uit het zuiden. Op de achtergrond van rechts naar links de huizen Amstel 67 tot 61, 57 en 53. Geheel links het dak van het Diaconie Oude Mannen en Vrouwenhuis, Amstel 51.
OmschrijvingGezicht op de stadsvest en de Sint Antoniespoort. Links de wal met de poort, in het midden de brug over de vest met een wachthuisje en rechts de houten voorpoort. Achter de voorpoort het tweede bolwerk ten oosten van de Amstel met de molen De Ruiter; uiterst rechts de Oosterbeer.
OmschrijvingDe Amstel, gezien van de Baangracht naar het noorden, vanuit een bootje bij de brug over het Amstelgrachtje, de latere Maarten Jansz. Kosterstraat. Op de achtergrond de Amstelsluizen. Daarachter de Magere Brug, geheel achteraan, iets links van het midden, de Zuiderkerks- en Oudekerkstoren.
OmschrijvingGezicht van het begin van de Weesperzijde op de overkant van de Amstel, de Singelgracht en de Schans. Links de koepel van de tuin Amstelhoek, daarachter De Zeskant, de eerste molen aan de Zaagmolensloot. In het midden de Utrechtsepoort tussen van links naar rechts de molens De Rode Haan op het bolwerk Ouderkerk, De Hoop op het Reguliersbolwerk, De Wetering op het bolwerk Wetering en De Groen op het bolwerk Westerblokhuis. Uiterst rechts het begin van de Hogesluis.
TitelHet vertrek van stadhouder Willem V en prinses WIlhelmina uit Amsterdam op 4 juni 1768
OmschrijvingHet afscheid van stadhouder Willem V en zijn echtgenote prinses Wilhelmina van Pruisen bij de herberg De Berebijt aan de Buiten-Amstel op 4 juni 1768. Aan de overzijde van de Amstel links de molen De Bul op het bolwerk Oosterblokhuis, het torentje van de Weesperpoort, de molen Het Fortuin op het bolwerk Weesp en rechts de herberg De IJsbreker. Geheel rechts, aan deze zijde van de Amstel, de hoek van de herberg De Berebijt.
OmschrijvingDe Blauwbrug en een deel van de Jachthaven, gezien in westelijke richting. Rechts de huizen op Vlooienburg met de ingang van de Zwanenburgerstraat. Midden achter de huizen aan de overzijde van de Amstel, bij de latere Amstelstraat.
OmschrijvingGezicht van de Staalkade op het Diaconieweeshuis van de Nederduits-Hervormde Gemeente, gelegen op de hoek van de Amstel en de Zwanenburgwal. Links de brug over de Zwanenburgwal, daarachter de huizen van Vlooienburg. Rechts de gevels van de huizen tussen de Amstel en de Zwanenburgerstraat. Tekening. Techniek: sporen van zwart krijt, pen in bruin, penseel in kleur, rood en bruin krijt. Afmetingen: 237 x 347 mm.
TitelDe vergaderkamer in het Nederduits-Hervormd Diaconie Oude Vrouwen- en Mannenhuis
OmschrijvingDe Regentessenkamer van de zusters diaconessen van het Nederduits-Hervormd Diaconie Oude Vrouwen- en Mannenhuis. Potlood, pen en penseel in grijs. Afmetingen 102 x 71 mm.
OmschrijvingGezicht van de oever van de Amstel langs de Ouderkerkerdijk. Links op de voorgrond de Jachthaven, daarachter huizen aan de Amsteldijk. In het midden de Amstel. Achter de huizen rechts de doorgang naar de Weespertrekvaart. Daarachter de bosschages aan de Omval.
Titel25 Maij Pinxter. Brug, Amstel bij de joode Keizersgragt
OmschrijvingDe brug over de Nieuwe Keizersgracht bij de Amstel, 's ochtend tussen 5 en 6 uur. Rechts de Amstel met de Magere Brug; op de brug de tekenaar zelf. Andriessen had zojuist afscheid genomen van het echtpaar Pauwels, bekenden uit Weesp, die met de Weesperschuit van 6 uur 's ochtends terug gingen naar huis. Verso: schets van een man.
Titel2 aug. Een lief meisje bij de deur. De Binnen-Amstel bij de rasphuis moolen
OmschrijvingDe oneven zijde van de Amstel ter hoogte van de Amstelsluizen gezien in de richting van de Hogesluis. Wandelaars en bewoners genieten van de avondzon. In de linkerbovenhoek is nog net een wiek zichtbaar van de Rasphuismolen. Verso: schets met drie mannen boven aan een trap.
OmschrijvingDe Amstel, gezien naar de Weesperzijde met links de uitspanningen Lokhorst en De IJsbreker. Onder veel belangstelling vaart de ijsbreker voorbij, getrokken door ongeveer 20 paarden.
TitelDe Amstel en de Singelgracht bij de Hogesluis
OmschrijvingDe kruising van de Amstel en de Singelgracht, gezien van de Singelweg buiten de Weesperpoort naar het zuidwesten. Links twee molens, De Ruiter en De Veermolen (voorloper van De Bouwlust), aan de Zaagmolensloot, bomen aan de Singelweg tegenover het bolwerk Westerblokhuis, de brug van de Utrechtsepoort, de bolwerkmolens De Rode Haan en De Hoop, het Westerblokhuis met de molen De Groen ofwel De Hoge Stenen Molen, de Jachthaven, de Hogesluis en een stuk van het bolwerk Oosterblokhuis.
TitelHet vuurwerkpaviljoen in de Amstel ter ere van tsaar Peter de Grote
OmschrijvingHet vuurwerkpaviljoen in de Amstel ter ere van het bezoek van tsaar Peter de Grote in de zomer van 1697. Spiegelbeeldig aan de werkelijke situatie zien we rechts de Kloveniersdoelen met links ernaast de toren Swych Utrecht; in het midden de Kloveniersburgwal met in de verte, links achter de ophaalbrug, de Waag op de Nieuwmarkt; links bomen en huizen aan de Kloveniersburgwal en uiterst links tenslotte een deel van de Halvemaansbrug.
OmschrijvingGezicht op de Blauwbrug vanaf de Jachthaven in de richting van de stad. Op de voorgrond een deel van de Jachthaven. Daarachter, aan weerszijden van de brug, de stadswallen. Midden achter de huizen langs de Amstel op Vlooienburg. Rechts de Zuiderkerkstoren.
OmschrijvingGezicht van de Amsteldijk ter hoogte van de tegenwoordige Tweede Jan Steenstraat in de richting van de stad. Van links naar rechts de uitspanning De Berebijt (ter hoogte van Amsteldijk 25), de Oudekerkstoren, de Hogesluis, De Rasphuismolen, het bolwerk Oosterblokhuis met de molen De Bul, de Weesperpoort en het begin van de Weesperzijde.
OmschrijvingGezicht van de Amstel ter hoogte van de Omval in de richting van de stad. Van links naar rechts de Amsteldijk, de Hogesluis, de torens van de Zuiderkerk en de Oude Kerk, de Runmolen. een niet ge'dentificeerde molen en het huis De Omval.
OmschrijvingDe Omval, gezien vanaf de Korte Ouderkerkerdijk, nu Joan Muyskenweg; van links naar rechts de tegenwoordige President Kennedylaan, Villa Johanna (Amsteldijk 196), Bertels Oliefabrieken, de ingang van de Weespertrekvaart en het GEB terrein.Verso: achtergevels bij de Zuiderkerk.
Titel15 Mai Hemelvaartsdag. Eerste zitting van het tweede Zomer actie
OmschrijvingVrouwelijk naaktmodel dat poseert voor de leden van het tekencollege van Jurriaan Andriessen, in zijn huis aan de Amstel. De parkachtige omgeving is een toevoeging van de tekenaar, evenals de oudere vrouw op de achtergrond. Hiermee wordt gerefereerd aan het klassieke verhaal van Vertumnus en Pomona.
OmschrijvingGezicht op de Hogesluis en de Amsteljachthaven vanaf de Weesperzijde. Geheel links de voorpoort van de Utrechtsepoort, iets rechts daarvan de molen De Rode Haan op het bolwerk Ouderkerk, dan de Utrechtsepoort en de molen De Groen op het bolwerk Westerblokhuis. Tussen het bolwerk Westerblokhuis en de Hogesluis lag sinds 1718 de Amsteljachthaven.
OmschrijvingGezicht van het eind van de Prinsengracht naar de overkant van de Amstel. Rechts de molen De Bul op het bolwerk Oosterblokhuis. Geheel rechts is nog net de Hogesluis te zien. Op de voorgrond de brug over de Prinsengracht en daarachter de schutsluizen in de Amstel.
Documenttypetekening
VervaardigerHilverdink, Johannes J. A. (1813-1902)
OmschrijvingDe kruising van de Amstel en de Singelgracht gezien uit het oosten naar het bolwerk Westerblokhuis. Van links naar rechts de korenmolens De Haan op het bolwerk Ouderkerk, De Hoop (alleen twee wieken) op het Reguliersbolwerk, De Wetering op het gelijknamige bolwerk, de Utrechtsepoort en de korenmolen De Groen op het Westerblokhuis.
OmschrijvingDe Blauwbrug en een deel van de Jachthaven in de Amstel, gezien in westelijke richting in de situatie van omstreeks 1664. Rechts de huizen op Vlooienburg.
OmschrijvingHet boomhuisje in de Amstel buiten de Blauwbrug, gezien van de kop van de oostelijke stadswal. In het midden het boomhuisje, links daarvan de doorgang naar de westelijke stadsvest; links op de voorgrond de palissade dwars over de Amstel. Op de achtergrond rechts van het midden, het torentje van de Reguliershof. Uiterst links een niet ge'ndentificeerde molen.
OmschrijvingDe kamer van Christiaan Andriessen in zijn ouderlijk huis, Amstel 95. De kamer bevond zich op de tweede verdieping aan de voorzijde van het huis. Aan tafel bekijkt Andriessen één van zijn dagboektekeningen, gemaakt op 19 juni tijdens zijn reis naar Gelderland.
OmschrijvingEen huis, vermoedelijk een ververij, aan de oostzijde van de Binnen-Amstel ter hoogte van nummer 79-81, op de noordelijke hoek van de Nieuwe Kerkstraat. Mogelijk is de tekening naar een 17e-eeuwse afbeelding gekopieerd.
OmschrijvingGezicht van de Amstelbomen op de Blauwbrug. Links de kop van de westelijke stadswal met twee bakens, daarachter huizen aan de Binnen-Amstel. Achter de brug van links naar rechts drie gevels aan de Zwanenburgwal, het Diaconieweeshuis en een rij woonhuizen tussen de Amstel en de Zwanenburgerstraat.
Titel4 Nov. De sluis van de prinsegragt en den Amstel s'morgens 8 uuren
OmschrijvingDe brug over het einde van de Prinsengracht, gezien over de Amstel vanuit het huis van de familie Andriessen, Amstel 95. De Weesperschuit vaart de Amstel op. Het onderschrift verwijst onder meer naar de fraaie zomer en dito najaar van het jaar 1806.
OmschrijvingGezicht over de Amstel op het Rondeel en omgeving. Links de Roobrug (of Doelenbrug) over het Rokin, vlak daarachter het toegangspoortje tot de - achter het Rondeel gelegen - Stadstimmerwerf, daarachter het torentje van de Gasthuiskapel. Rechts op de achtergrond de toren Swych Utrecht, de brug over de Kloveniersburgwal en de Zuiderkerk. De voorstelling komt vrijwel precies zo voor op een schilderij dat wordt toegeschreven aan Cornelis Vroom (Amsterdams Historisch Museum). In 1725 is de voorstelling door Abraham Rademaker in prent gebracht.
OmschrijvingEen wintergezicht op de Amstel, gezien van de Weesperzijde naar De Hoge Stenen Molen op het bolwerk Westerblokhuis en de Jachthaven. Links de koepel van de tuin Amstelhoek, rechts daarachter de brug voor de Utrechtsepoort en de molen De Haan op het volgende bolwerk.
OmschrijvingDe westelijke oever van de Amstel buiten de stadswal en de Blauwbrug, gezien van het eerste bolwerk ten oosten van de rivier. Op de voorgrond de Amstel, die door palissaden in vakken is verdeeld. Links, het dak en de toren van de Reguliershof. Rechts, het eerste bolwerk aan de westzijde met de molen De Joffer.
OmschrijvingGezicht langs een rivier, mogelijk de Amstel in noordelijke richting. Links de voorgevel van een buitenhuis in een tuin met een monumentaal inrijhek. Rechts het voetpad en de rijweg langs de rivier.
OmschrijvingGezicht van de brug over de Kloveniersburgwal tussen de Staalstraat en de Doelenstraat op de Binnen-Amstel. Links de kade van de Kloveniersburgwal met ter bescherming ommantelde jonge bomen en daarachter de Halvemaansbrug. Aan de overkant de huizen Amstel 34 tot 28, de Reguliers- of Watersteeg en de nummers Amstel 26 tot 6. Rechts de Kloveniersdoelen met de toren Swych Utrecht.
TitelDe Amstel met de Blauwbrug en de Mozes- en Aõronkerk
OmschrijvingOp de voorgrond de Amstel met de Blauwbrug. Links Amstel 25 tot 29, in het midden de Mozes- en Aõronkerk op het Waterlooplein en rechts Amstel 31 tot 43.
Documenttypetekening
VervaardigerDerkinderen, Antonius Johannes (1859-1925)
OmschrijvingDe keuken van het huis van de familie Andriessen, Amstel 95. Een schoutsdienaar ondervraagt een dienstmeid die beschuldigd is van diefstal. Christiaan staat erbij. Rechts in kamerjas met slaapmuts zijn vader Jurriaan en drie niet nader te identificeren dames.