TitelOntwerp voor een schoorsteenstuk in het huis Herengracht 580
OmschrijvingOntwerp voor een schoorsteenstuk in grisaille in het huis Herengracht 580, voor mr. Willem Backer Dircksz. Het ontwerp is tweeledig en bestaat uit een getoogde rechthoek met een klassieke offerscène en erboven een voorstelling in de vorm van een halfrond gesloten nis waarin vijf putti met een mand, een dorsvlegel, graan en fruit de oogst in de zomer symboliseren.
OmschrijvingDe Herengracht ter hoogte van de Nieuwe Spiegelstraat gezien in westelijke richting. Links de huidige nummers 464 (gedeeltelijk), 462, 460, enz. Op de achtergrond de brug tussen het Koningsplein en de Leidsestraat. Een uitgewerkte versie van deze tekening is in de Atlas Amsterdam van het KOG.
Titel1 Nov. De jonge heeren Vereul. Voorzichtig, val niet van de tafel
OmschrijvingVijf jongens Vereul rondom een kooi met een papegaai, rechts Andriessen en links twee dames. De advocaat en letterkundige Jan Jacob Vereul en zijn gezin woonden op Herengracht 571.
OmschrijvingGezicht over het water van de Herengracht op Herengracht 400 (gedeeltelijk) tot 396 en Leidsegracht 1. Op de voorgrond de brug over de Leidsegracht.
TitelOntwerp voor een plafondstuk in het huis Herengracht 586
OmschrijvingOntwerp voor een plafondstuk in Herengracht 586 voor Nicolaas Calkoen de Jonge, voorstellend wolkenpartijen met mythologische figuren (mogelijk: Aurora die de duisternis verdrijft)
Titel24 Nov. De begrafenis van Theodoor Gülcher; verso: een schets voor dezelfde voorstelling
OmschrijvingHerengracht 508 tot 502, gezien van de oneven zijde van de gracht op de hoek Herengracht / Vijzelstraat. Rechts, voor nummer 502, begint de stoet van de begrafenis van Theodoor Gülcher. De overledene was sinds 1804 eigenaar van Herengracht 502; daarvoor woonde hij op Keizersgracht 205, waar hij in 1798 door Jurriaan Andriessen in het achterhuis geschilderde behangsels had laten maken.
TitelOntwerp voor een deurstuk voor juffrouw Elias
OmschrijvingOntwerp voor een decoratie, vermoedelijk een bovendeurstuk, voorstellend de Vriendschap, voor het huis Keizersgracht 401, dat in 1791 in volledig eigendom was gekomen van Hester Isabel Elias. (Bovenste afbeelding op digitale reproductie)
OmschrijvingGezicht op de Herengracht 384 (gedeeltelijk) tot 378, na de brand op nummer 382. Het tafereel van de met ijs bedekte gevels trekt de aandacht van een grote menigte. Tekening. Techniek: potlood, penseel in kleur, met wit gehoogd.
OmschrijvingDe Blauwburgwal gezien vanaf de Herengracht naar het Singel. Rechts de nummers 25, 23, enz., links 22, 20, enz. met de ingang van de Langestraat. Op de voorgrond de brug over de Blauwburgwal, rechts de brug over de Herengracht.
TitelHet ronddelen van het brood bij het avondmaal in de doopsgezinde kerk Bij 't Lam
OmschrijvingGezicht in de kerk Bij 't Lam van de Vlaamse gemeente der Doopsgezinden tijdens het ronddelen van het brood bij het avondmaal. Links en rechts in de zaal zitten de vrouwelijke gemeenteleden, langs de wand in de banken de mannen.
OmschrijvingDe even zijde van de Herengracht naar het noordwesten gezien. In de bocht de brug over de Leidsegracht. Op de voorgrond een ontmoeting tussen Andriessen en een kennis.
OmschrijvingDe bocht van de Herengracht gezien van de oneven zijde ter hoogte van nummer 483 naar de ingang van de Nieuwe Spiegelstraat aan de overkant van de gracht. Geheel links op de voorgrond het dubbelhuis 483-485; aan de overzijde van het water van rechts naar links de nummers 462 en 464, de ingang van de Nieuwe Spiegelstraat, nummer 466a en b. Een uitgewerkte versie van deze tekening is in de Atlas Amsterdam van het KOG.
OmschrijvingGezicht over de Herengracht vanaf nummer 158 in zuidelijke richting, met een doorkijk door achtereenvolgens de bruggen bij de Warmoesgracht, de Oude Spiegelstraat en de Wijde Heisteeg. Links aan de overkant de huizen Herengracht 201 tot 211, de brug over de Warmoesgracht en de huizen Herengracht 213 en volgende.
TitelOntwerp voor een wanddecoratie in het huis Herengracht 586
OmschrijvingOntwerp voor een wanddecoratie in grisaille in het huis Herengracht 586 voor Nicolaas Calkoen de Jonge, vermoedelijk de herfst symboliserend. In het midden twee putti op een bankje met druivetrossen in de hand en wijnranken in het haar. Links een putto met eveneens een tros druiven en een bacchusstaf. Rechts achter het bankje een vierde putto. (verso: schets van een vrouw op een wolk)
TitelDe bouwput van de winkelgalerij in de Raadhuisstraat
OmschrijvingGrondwerkzaamheden voor de bouw van de winkelgalerij in de Raadhuisstraat. Rechts een heistelling met stoommachine. Geheel rechts de zijgevel van Keizersgracht 203 en een stuk van het achterhuis van nummer 205. Links de zij- en achtergevel van het dubbelpand Herengracht 196-198 met in de tuin een kleiner gebouw. Geheel links de huizen Herengracht 215 tot 219.
OmschrijvingGezicht op de bocht van de Herengracht van de kant van de Vijzelstraat. Links o.a. de ingang van de Nieuwe Spiegelstraat, rechts de nummers 505 tot 485.
Titel30 Nov:. Bij den heer Pizzagalli. Het hatelijk caracter van G. ten Hoopen gestuit
OmschrijvingAndriessen en de uit Milaan afkomstige koopman Joseph A.A.M.M. Pizzagalli bij een kantoorlessenaar in diens huis, Herengracht 464, later het kantoor van Van Eeghen & Co. Verso: een schets voor dezelfde voorstelling. Waar de opmerking ten aanzien van het karakter van de textielhandelaar Gerrit ten Hoopen op slaat, is niet duidelijk.
OmschrijvingGezicht vanuit de achteruitbouw van Herengracht 478 op de achterzijde van Herengracht 480 en de blinde zijgevel van 482. Daarboven de toppen van achtergevels van de buurhuizen op de Herengracht. Rechts de achtergevel van Vijzelstraat 54.
TitelDe Herengracht bij de doopsgezinde kerk Bij 't Lam
OmschrijvingHerengracht 433 tot 429 met in het midden het pleintje voor de doopsgezinde kerk Bij 't Lam. Vanuit Herengracht 429 wordt huisraad op een dekschuit geladen in verband met een verhuizing (wellicht een tijdelijke verhuizing, naar het buitenhuis van de bewoners).